OCENA KVALITETA VOZILA – 2017. INICIJALNA STUDIJA KVALITETA

KIA JE DRUGU GODINU ZA REDOM NAJBOLJE RANGIRANA MEĐU SVIM OSTALIM BRENDOVIMA

Costa Mesa, Kalifornija, SAD – 21.jun 2017.

Nivo kvaliteta novih vozila je na najvišem rangu ikada, poboljšan je za značajnih 8% u odnosu na prethodnu godinu, prema inicijalnoj studiji kvaliteta (ISK) agencije J.D.Power, objavljenoj danas.

Inicijalni kvalitet u ovom čuvenom istraživanju meri se brojem problema koji se pojave na 100 vozila (PP100) tokom prvih 90 dana vlasništva, a niži rezultat odražava bolji kvalitet. U ovogodišnjem istraživanju, kvalitet se poboljšao u sedam od osam merenih kategorija, a 27 od 33 robnih marki u studiji pokazalo je poboljšanje njihovog kvaliteta u poređenju sa 2016. godinom.

"Proizvođači automobila reaguju na povratne informacije potrošača i proizvode vrhunske automobile", rekao je Dave Sargent, potpredsednik za globalnu autoindustriju u J.D. Power. "Autoindustrija se značajno poboljšala u svakoj od poslednje tri godine. Današnja vozila imaju mnogo više stvari koje bi mogle da se pokvare, ali zapravo sve manje stvari se kvari.“

Sledi nekoliko ključnih zaključaka istraživanja:

 • Poboljšanje tehnologije, ali i dalje problematično: Audio / komunikacija / zabava / navigacija (ACEN) ostaje područje na kojem vlasnici novih vozila imaju najviše problema. Međutim, ova kategorija pokazuje najveći napredak od 2016. godine sa rezultatom od 22,8 PP100, odnosno 2,7 PP100 bolje nego prošle godine.
 • Rani upozoravajući pokazatelji za autonomnu tehnologiju: Jedina kategorija koja se pogoršava ove godine jesu karakteristike, kontrole i displeji. Najveće povećanje problema zabeleženo je kod tempomata (primarnih tempomata); upozorenja za napuštanje trake; sistema za izbegavanja sudara / upozorenja; i upozorenje na mrtav ugao. Ove karakteristike obuhvataju neke od sastavnih delova autonomnih vozila, a sve veći broj problema koje prijavljuju kupci moraju biti jasno upozorenje proizvođačima automobila i komponenti. Potrošači moraju biti potpuno uvereni da su ti sistemi besprekorno testirani pre nego što odustanu od kontrole vožnje i prepuste se autonomnoj vožnji.
 • Domaće robne marke i dalje pokazuju poboljšanja: "Detroitska trojka" nadmašuje uvozne marke već drugu godinu zaredom, ali to je tek treći put otkako je studija prvi put objavljena 1987. godine. Domaće robne marke 2017. godine dobijaju rezultat od 93 PP100 u poređenju sa 99 PP100 za uvozne marke. Prošle godine domaće robne marke imale su manje problema (103 PP100) u poređenju sa uvoznim markama (106 PP100).
 • "Inicijalna studija kvaliteta nastavlja pokazati ključnu važnost proizvođača automobila koji reaguju na povratne informacije potrošača u vezi sa kvalitetom vozila", rekao je Sargent. "Svaki proizvođač automobila koji samo stoji mirno, brzo će početi da pada. Za potrošače, velika vest je da se značajna poboljšanja odvijaju u svim modelnim segmentima, što znači da ne morate potrošiti mnogo novca za dobijanje kvalitetnog vozila."

  Najbolje rangirani brendovi

  Matična kompanija koja je dobila najviše nagrada za svoje modele u segmentima i za svoje različite brendove je Hyundai Motor Co. (pet nagrada za modele), slede je General Motors i BMW, sa po četiri nagrađena modela.

 • Modeli Hyundai Motor Co. koji su najbolje rangirani u svojim segmentima su Kia Cadenza, Kia Forte, Kia Niro, Kia Sorento i Kia Soul.
 • Modeli General Motorsa koji su najbolje rangirani u svojim segmentima su Chevrolet Silverado, Chevrolet Silverado HD, Chevrolet Sonic i GMC Terrain.
 • Modeli BMW-a koji su najbolje rangirani u svojim segmentima su BMW 2 Series, BMW 4 Series, BMW X6 i MINI Cooper.
 • Ostali modeli koji su najbolje rangirani u svojim segmentima su: Chrysler Pacifica, Ford Expedition, Ford Mustang, Infiniti QX80, Lexus GS, Mercedes-Benz GLA, Nissan Frontier, Porsche 911, Porsche Macan i Toyota Camry.

  Nagrada za kvalitet fabrika

  Fabrika Toyota Motor Corp. Kyushu 2 (Japan), koja proizvodi Lexus ES i Lexus RX, dobija Platinum Plant Quality Award za proizvodnju modela sa najmanjim nedostacima ili kvarovima. Nagrade za kvalitet postrojenja temelje se isključivo na nedostacima i kvarovima i isključuju probleme povezane sa projektom. General Motors fabrika Fort Wayne (Ind.), koja proizvodi Chevrolet Silverado i GMC Sierra, dobija Gold Plant Quality Award za regiju Amerike, dok Porsche-ova fabrika u Lajpcigu, koja proizvodi Porsche Cayenne i Macan, dobija Gold Plant Quality Award za regiju Evrope i Afrike.

  Istorijski podaci

 • Godine 1987., kada je prvi put objavljena inicijalna studija kvaliteta, Mercedes-Benz je rangiran kao najbolji brend, dok je Toyota Cressida bila najbolje rangirani model.
 • Domaće robne marke postigle su bolje rezultate od uvoznih brenodva u samo tri godine (2010, 2016. i 2017.).
 • Masovni tržišni brendovi postigli su bolji rezultat od premium brendova u samo tri godine (2006, 2016. i 2017.).
 • Sprovedene su četiri generacije ove studije (IQS1: 1987-1997, IQS2: 1998-2005, IQS3: 2006-2012, IQS4: 2013-danas). Industrija je pokazala značajan napredak u svakoj iteraciji, s najboljim IQS rezultatima koji se događaju u poslednjoj godini za svaku generaciju.
 • Američka inicijalna studija kvaliteta temelji se na odgovorima gotovo 80.000 vlasnika i korisnika lizinga novih vozila 2017. koja su ispitana nakon prvih 90 dana vlasništva. Istraživanje se temelji na 233 pitanja koja su organizovana u osam kategorija problema sa ciljem pružanja informacija proizvođačima kako bi se olakšalo prepoznavanje problema i unapredio proizvod. Studija je sprovedena od februara do maja 2017. godine.

  Pronađite detaljne informacije o kvalitetu vozila, kao i fotografijama modela i specifikacijama, na www.jdpower.com/quality

  Više informacija o studiji inicijalnog kvaliteta za SAD 2017 potražite na adresi http://www.jdpower.com/resource/us-initial-quality-study-iqs

  J.D. Power je globalni lider u potrošačkim uvidima, savetodavnim uslugama i podacima i analitici. Te sposobnosti omogućavaju J.D. Power-u da svojim klijentima pomogne da uvećaju zadovoljstvo kupaca, rast i profitabilnost. Osnovan 1968, J.D. Power sa sedištem u Costa Mesa, Kalifornija, ima kancelarije koje opslužuju Severnu/Južnu Ameriku, Pacifik i Evropi. J.D. Power deo je kompanije XIO Group, globalne investicione kompanije sa sedištem u Londonu, a vode je njena četiri osnivača: Athene Li, Joseph Pacini, Murphy Qiao i Carsten Geyer.

  Originalni tekst press saopštenja na engleskom jeziku možete pročitai na linku: http://www.jdpower.com/press-releases/2017-us-initial-quality-study-iqs