Sve novosti

14. 12. 2017

Stonic u našoj zemlji već u prodaji, a Stinger stiže u januaru

Nova fastback sportska limuzina Kia Stinger i kompaktni crossover Kia Stonic su dobili najvišu ocenu za bezbednost u simulacijama sudara po Euro NCAP. Oba modela su osvojila 5 zvezdica po Euro NCAP – Stinger za sve varijante, a Stonic za one koje su opremljene s Kijinim opcionalnim aktivnim bezbednosnim tehnologijama.

Stinger nagrađen najvišom ocenom Euro NCAP
Stinger je od Euro NCAP, nezavisne organizacije za izvođenje sigurnosnih testova, dobio 93% od svih mogućih bodova za zaštitu odraslih, 81% za zaštitu dece, 78% za zaštitu pešaka i 82% od svih mogućih bodova za bezbednosne sisteme asistencije.

5 zvezdica za novog Kia Stonica s naprednim paketom asistencije
Sve Stonicove varijante, opremljene s Kijinim naprednim paketom asistencije, osvojile su 93% od svih mogućih bodova za zaštitu odraslih, 84% za zaštitu dece, 71% za zaštitu pešaka i 59% za bezbednosne sisteme asistencije.

Visoke ocene zahvaljujući karoseriji od naprednog čelika
Jedan od razloga za visoke osvojene ocene je karoserija od naprednog čelika visoke tvrdoće (AHSS). Besprekornu bezbednost omogućavaju i standardni bezbednosni vazdušni jastuci (6 kod Stonica i 7 kod Stingera) kao i širok izbor pasivnih i aktivnih bezbednosnih pomagala.

Organizacija Euro NCAP je pohvalila oba modela zbog stabilnosti njihovog putničkog dela u slučaju sudara, sa visokim stepenom zaštite putnika različitih dimenzija i na svakom sedištu. Pogotovo to važi za Stingera u kojem su putnici dobro zaštićeni od povreda vrata, dok su pešaci dobro zaštićeni zbog aktivne haube. Sistem za automatsko kočenje u nuždi (AEBA), koji Stingeru i Stonicu pomaže kod izbegavanja sudara, iskazao se u testiranjima bezbednosnih sistema asistencije.*

Ocena 5 zvezdica na bezbednosnih testovima Euro NCAP važi za sve varijante Stingera – one s benzinskim ili dizelskim motorom, zadnjim pogonom ili pogonom na sva 4 točka. Ocena 5 zvezdica se odnosi na Stonice, opremljene s Kijinim naprednim paketom asistencije.**

Visokotehnološka aktivna bezbednosna pomagala
Stinger je na raspolaganju s najnovijim sistemom asistencije (ADAS), a standardno nudi pregršt bezbednosnih pomagala - pomoćni sistem stabilnosti (VSM), elektronska kontrola stabilnosti ESC, upozoravanje na opasnost od naleta vozila (FCW) s pomoćnim sistemom za izbegavanje sudara s vozilom ispred i prepoznavanje pešaka, radarski tempomat sa start/stop sistemom za automatsko gašenje i paljenje motora kod kratkotrajnih zaustavljanja u kolonama, sistem za upozoravanje u slučaju neočekivanog napuštanja vozne trake, aktivna hauba i automatsko prilagođavanje delovanja snopa svetala. Ostala ADAS pomagala uključuju upozoravanje na prepreke iza vozila i na poprečni saobraćaj (RCTCW), pregled okoline vozila iz ptičje perspektive (AVM) s asistencijom kod parkiranja pri niskim brzinama i sistem za upozoravanje na vozila u mrtvom uglu (BSCW).

Stinger je takođe standardno opremljen s inovativnim sistemom za upozoravanje vozača u slučaju dekoncentracije (DAW), koji se hvata u koštac s vozačevom nesabranošću ili pospanošću. U Evropi je po nekim procenama pospanost vozača glavni uzrok gotovo četvrtine saobraćajnih nesreća sa kobnim posledicama ***. Sistem prati nekoliko parametara vozila i vozača i u slučaju pada vozačeve sabranosti vozača zvučnim i grafičnim upozorenjem upozorava i predlaže pauzu.

Tehnologije ADAS, raspoložive u Stonicu, uključuju: pomoć kod sprečavanja naleta s prepoznavanjem pešaka, sistem za upozoravanje na vozila u mrtvom uglu s upozoravanjem na prepreke iza vozila i na poprečni saobraćaj (RCTCW) i sistem za upozoravanje kod napuštanja vozne trake (LDW). Sistem za zadržavanje vozila na voznoj traci (LKA) će kod Stonica biti raspoloživ sredinom 2018. godine. Sistem za upozoravanje vozača u slučaju nesabranosti (DAW) je na raspolaganju kao opcija, dok je Stonic standardno opremljen elektronskom kontrolom stabilnosti (ESC) i pomoćnim sistemom stabilnosti (VSM).

Stonic u našoj zemlji već u prodaji, a Stinger stiže u januaru
Stinger, koji se već prodaje u većem delu Evrope, kod nas očekujemo u januaru. Raspoloživ je sa zadnjim pogonom ili pogonom na 4 točka, kao i dva benzinska i jednim dizelskim motorom. Najsnažniji, 3,3-litarski twinturbo benzinski 6-cilindraš, postao je najsnažniji i najbrži masovni model u istoriji Kije. Sva tri motora dolaze u kombinaciji sa 8-stepenim automatskim menjačem.

Stonica pokreću Kijini napredni i štedljivi benzinski i dizelski motori, namenjeni punom iskorišćenju mogućnosti motora i užitka u vožnji. Svi Stonicovi motori standardno prenose snagu do pogonskih točkova preko manuelnog menjača.

Stinger i Stonic se kao i svi ostali modeli Kia mogu pohvaliti najdužom evropskom fabričkom garancijom, koja važi čak 7 godina (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja kilometraže) i za čitavo vozilo.

Napomene
*Sistem za automatsko kočenje u nuždi (AEBS, sistem asistencije za sprečavanje naleta) je sistem asistencije, koji vozača ne oslobađa od odgovornosti, jer vozač mora u svakom trenutku da bezbedno upravlja vozilom. Vozač i dalje mora da prilagodi vožnju svojim voznim sposobnostima, zakonima i stanju u saobraćaju. AEBS nije namenjen autonomnoj vožnji. Za više informacija, molimo, da pročitate vlasnikov priručnik.
**Stonicove varijante bez bezbednosnog paketa asistencije su osvojile 3 zvezdice.
***Sleepiness at the wheel’ (Pospanost za volanom), Association des Sociétés Françaises d'Autoroutes & Institut National du Sommeil et de la Vigilance, jun 2013.

 

Prijavite se na test vožnju i uverite se u Kia kvalitet!

Prijavite se na test vožnju

***

Kia Motors Corporation spada među najuspešnije globalne automobilske kompanije s naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Kompanija osnovana 1944. godine proizvede više od 3 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 180 država. Kompanija širom sveta zapošljava više od 49.000 ljudi i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namenjenih evropskom tržištu poverena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kia odvija se pod vodstvom svetski poznatog nemačkog dizajnera Petera Schreyera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. U studiji 2017 JD Power IQS Kia je zauzela 1. mesto od svih brendova. Izrazito evropsku orijentisanost Kia dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila s rekordno niskom potrošnjom goriva. Kia je između ostalog i zvanični automobilski partner Svetskog prvenstva u fudbalu i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu posvećenost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rešenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i s revolucionarnom 7-godišnjom garancijom predstavljaju najbolji izbor za Vaš novac.

 

07. 12. 2017

Novi Kia Stinger se nedavno plasirao u finale prestižnog priznanja za evropski auto godine 2018. Stingera su vodeći evropski automobilski mediji svrstali među najboljih 7 novih modela, koji su u zadnjih 12 meseci stigli na tržište.      Sportska limuzina žiri ubedila svojim mogućnostima, prefinjenošću i upravljivošću Kia Stinger kombinuje kontrolisanu... Više ...

07. 12. 2017

Nakon pregleda preko 500 pristiglih komentara u nagradnom konkursu, žiri je odabrao pobednika. U Australiju putuje Nikola Draganović! Nagrada uključuje 3 noćenja za dve osobe u hotelu Grand Hyatt Melbourne, ulaznice i prijem na polufinalnom meču i razgledanje Melburna.   Čestitamo dobitniku i želimo mu lep provod!   ... Više ...

10. 11. 2017

U saradnji sa Avanturističkim Centrom „Kopaonik“, Kia Centar Beograd je organizovao nekoliko off-road vikenda na Kopaoniku, a tokom cele letnje sezone vozilo Kia Sportage je učestvovalo u brojnim aktivnostima iz oblasti turističke i promotivne ponude Kopaonika. Na ovaj način Sportage je opravdao svoj slogan „Spreman za avanturu“. Sportage je bio i oficijelno vozilo međunarodne biciklističke trke i maratona „Tri strane... Više ...

08. 11. 2017

Teniski grand slem turnir Australian Open, koji se već od 1905. godine svake godine odvija zadnje dve sedmice januara u Melburnu, je jedan od četiri grand slem turnira među koje još spadaju Roland Garros, Wimbledon i US Open. Kia, koja je glavni sponzor turnira još od 2002., nakon završetka nagradnog konkursa „Kia te vodi u Australiju“ će početkom decembra proglasiti pobednika/pobednicu, koji će sa sobom u zemlju... Više ...