Svi članki

19. 09. 2014

- Više stila, manja potrošnja
- Čuveni dizajnerski tim Kije najzaslužniji za osvajanje srca kupaca i u Srbiji

Kia je poslednjih godina doživela pravi preporod zahvaljujući novom, smelom dizajnu, efikasnim i ekonomičnim motorima, ali i poverenju koje je izgradila kod kupaca uz, kako u Kiji vole da istaknu „nenadmašnu“ garanciju od sedam godina.

Novi Sportage (sportidž) koji su Novosti imale na testu, sa 2.0 dizel motorom (184 KS) i paketom opreme Luxury (lukšuri), sa akcijskim popustom košta 36.090 evra.

Šta južnokorejski gigant nudi za taj novac? U SUV kategoriji, koja obiluje mnogobrojnim modelima u segmentu koji zauzima sve veći udeo na tržištu automobila, teško je ne samo biti u vrhu, nego i opstati.

Kia je ovog puta ponudila nešto sasvim drugačije. I ponovo je dizajn jedan od najjačih aduta. To i ne čudi kada se zna da je Kijina fabrika valjda jedina fabrika automobila na svetu u kojoj je dizajner (Peter Schreyer, Piter Šrejer) i generalni direktor.

Novi Sportage, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, doživeo je podosta dizajnerskih promena i sada izgleda bolje nego ikada pre – još je privlačniji i profinjeniji. Oštriji detalji spoljašnjosti, između ostalog, uključuju promenjenu masku motora, nova svetla i paletu
novih aluminijumskih naplataka, koji se odlično slažu s modernim izgledom i kvalitetnim materijalima u unutrašnjosti. Privlačnim linijama i atraktivnim detaljima kao što su ksenonski farovi i zadnja LED svetla, novi Kia Sportage ostavlja odvažan prvi utisak. Tu je nova maska, kako kažu u Kiji, u „obliku tigrovog nosa“.

Veliki farovi s crnim oivičenjem dopunjuju zaobljenu krovnu liniju novog Sportaga, a sa izražajnim LED dnevnim svetlima omogućavaju poboljšanu vidljivost ispred vozila. Promenjena su i zadnja kombinovana svetla koja doprinose elegantnijem izgledu. Kao opciju, sada je moguće naručiti LED zadnja svetla za bolju vidjivost noću ili u lošijim uslovima vožnje.

Savremen izgled kokpita „uramljen“ je u meku instrument-ploču, pri čemu je vozaču sve nadohvat ruke. Prekidači na obruču upravljača omogućavaju jednostavnu upotrebu audio-sistema i bluetootha (blutut) – bez pomicanja pogleda s puta.

Kvalitet završne obrade je izuzetan. Dovoljno je pogledati atraktivne linije i detalje tapacirunga vrata, s površinama mekšim na dodir i novom IMG (in-mould graining) zrnastom obradom teksture. „Armaturna“ ploča novog modela osvaja kvalitetnom izradom i materijalima prijatnim na dodir. Ergonomski je poboljšana i inovativnim mekm „nano“ premazom. Fokusiranost na detalje tu se ne završava, jer je centralna konzola istovremeno i praktična i dopadljiva.

Panoramski krovni prozor omogućava izuzetan pogled i prijatno provetravanje. Prozor koji se proteže celom dužinom krova stvara lep osećaj prostranosti u kabini. Tu je električno  pokretanje kliznim mehanizmom za otvaranje koji reaguje na lagani pritisak na dugme.

U novi adut Kije ugrađeni su mnogobrojni „smart“ i napredni elektronski sistemi.

Novi opcioni Supervision sportski merač, postavljen među najvažnije podatke o vozilu, ističe se sedmoinčnim TFT LCD ekranom koji ima veoma oštru rezoluciju tako da vozač u deliću sekunde s lakoćom može da pročita sve informacije – od potrošnje goriva i pređenih razdaljina, pa do upozoravajućih poruka, informacija o izabranom „Flex Steer“ načinu tvrdoće volana ...

Napredni „start/stop“ sistem automatski pali i gasi motor – kada sklonite nogu s pedale kvačila, i vozilo je u slobodnom hodu. To vam štedi dragoceno gorivo, što je ekološki prihvatljivo i dobro za vaš novčanik.

Pored kamere za vožnju unazad tu je i sistem „pametnog automatskog parkiranja“ (SPAS) koji prepoznaje odgovarajući paralelni parking prostor i posle toga automatski preuzima upravljanje volanom i ocenjuje razdalju ispred i iza vozila. Jedino što morate da uradite je da prilagodite brzinu i kočenje.

Za zvuk je zadužen savremeni zvučni sistem „Infinity“ s krovnom antenom u obliku peraje ajkule, koji udobno kontrolišete vrhovima prstiju. Navigacioni sistem čak uključuje prepoznavanje glasa, funkciju čitanja tekstualnih poruka i šest besplatnih godišnjih nadgradnji mapa.

Kia nudi i napredne tehnologije koje poboljšavaju udobnost u vožnji, npr. grejače obruča upravljača. Sedišta se elektronski pomeraju u šest pravaca. Pri tome, vrata otključavate i zaključavate samo dodirom ruke – dovoljno je da vam je ključ u džepu. Startuje se na dugme...

 

Za gledanje originalnog, skeniranog članka, molimo, kliknite na donji prilog!           

 

Naručite se na RSS feed
08. 07. 2014

Krenimo od ergonomije, i iako smo poželeli spustiti sedište još malo niže, vozač za čas pronađe željenu poziciju. Kako se prednja bočna stakla spuštaju naniže ka prednjem delu, staklene površine su izdašne, što omogućava odličnu vidljivost sa strane. Svega tu još možemo pronaći korisnog za vozača, i u duhu najnovije tehnologije. Spomenimo samo električnu ručnu kočnicu, ...

27. 05. 2014

U tu svrhu, jedan deo sadržaja ovog centra pretvoren je u pravi salon automobila. Kada predstavnici jedne automobilske kompanije reše da omoguće publici direktan kontakt sa svojim modelima i udruže se sa redakcijom koja jedina u Srbiji test-vožnje za svoje čitaoce i gledaoce organizuje već 12 godina, onda rezultat ne može da bude ništa drugo nego pravi mali spektakl. Upravo tako je i bilo kada je ...

15. 05. 2014

Predstavljanjem nove generacije kompaktnog minivena Kia je zaokružila ponudu, ali i stilsku transformaciju koja je započela dolaskom novog cee'da (sid). Atraktivna i moderna spoljašnjost je prvi adut Carensa. Kroj nove karoserije je moderan i odaje jednostavnu ravnotežu dinamike i elegancije. Crna maska sa hromiranim ramom koji okružuje „pčelinje saće“, razvučena između dva neobično ...

11. 04. 2014

Sportage je najpopularnija Kia na domaćem tržištu, a o Evropi i da ne govorimo. Fabrika u slovačkoj Žilini već godinama ne uspeva da postigne da proizvede toliko vozilada se zadovolji tražnja, uprkos tome da su više puta povećavali obim proizvodnje. Još jedan dokaz popularnosti ovog modela jeste da je na napaćenom srpskom tržištu koje konstantno beleži pad, prodja ovog modela porasla ...