Svi članki

23. 05. 2016

- Treća generacije Kijinog velikog terenca u prodaji je od 2015. Iako je period privikavanja na novi model već trebalo da prođe i dalje imamo utisak kao da ove tri generacije ne dolaze iz iste kuće.

Sa svakim novim Sorentom pravljen je džinovski korak unapred i razlike u odnosu na prethodnika su sve drastičnije. Ovo, se doduše može reći i za model Cee'd, ali kod automobila sa više luksuza u sebi promene su daleko lakše uočljive. Tako je i sa modelom koji smo ovoga puta testirali. Već na prvi pogled jasno je da novi Sorento nema previše dodirnih tačaka sa starim.

Nije ovde bilo nikakvog fejsliftinga već klasičan rez i težnja da se novi proizvod primakne premijum konkurentima. Korejci su poznati po tome što umeju dobro da slušaju, i usvajaju sve dobro što čuju, tako da i u tome sigurno leži dobar deo njihovog poslovnog uspeha. I sami tvrde da nisu oni nikakvi čudvotvorci već su jednostavno za tržište SAD otvorili jedan dizajnerski centar u Kaliforniji i zaposlili ljude koji tačno znaju šta u svakom trenutku privlači američkog kupca.

Slična je situacija i sa Evropom, zato je tu evropski centar u Frankfurtu. Sve je, podrazumeva se, pod dirigentskom palicom Koreje i ako je suditi prema prodajnim rezultatima funkcioniše sjajno.

Kako biste imali pravi uvid u stanje stvari, cenu ovog automobila reći ćemo vam odmah, bez uvijanja. Testirani, najskuplji primerak Sorenta košta 55.990 evra! Ne, nismo omanuli u kucanju. Ne bismo da se ponavljamo ali još pre nekoliko godina smo rekli da Kije neće više biti jeftine, i kao što vidite – nisu. Umesto ovog automobila možete kupiti stan od 56 kvadrata u srpskoj prestonici.

Hajde da baš ne preterujemo ni u teatralnosti, početna cena novog Sorenta u skromnijem paketu opreme i sa benzinskim motorom je 37.990 evra ali ni to nije baš bagatela. Ok, znači primakli su se premijum klasi po ceni, da vidimo šta se nudi za taj novac. Prvi pogled na listu opreme i pola strane veoma sitno kucanog teksta znači da su se u Kiji potrudili da kupcu pruže dosta luksuza. Preskočićemo uobičajene stvari poput kožnih sedišta, LED prednjih i zadnjih svetala i panoramskog krova i bacićemo se malo na "egzotiku".

Ekran od osam inča (to je poput iPad mini tableta), je središnje mesto za komunikaciju korisnika i vozila. Naravno, uz "supervižn" instrument tablu na kojoj se nalazi još jedan TFT ekran. Tu je i sistem kamera koji prikazuje sliku oko vozila u krugu od 360 stepeni, tako da imate potpunu sliku o dešavanjima oko vozila, zatim kontrola mrtvog ugla u vožnji koja ima indikator u retrovizorima, "park asist" pomoć pri parkiranju (vozilo se automatski parkira na osnovu zadatih i snimljenih parametara).

Na kraju, za ljubitelje dobrog zvuka tu je Infinitijev audio sistem. Iako Infiniti ume tu i tamo malo da zabuši kada je reč o audio sistemima u automobilima, u Sorentu je posao odlično obavljen.

Prilazimo vozilu i usput skeniramo spoljašnost. Diskretno, elegantno bez nekih napadnih elemenata. U ovoj kategoriji svako eksperimentisanje može da bude veoma skup sport. Prednji kraj je masivan sa interesantnim rešenjem haube koja je praktično "nasela" na masku hladnjaka sa karakterističnim "tigrovim nosom". Bočne linije jednostavne sa "C" stubom koji podseća na onaj sa prošlog modela. Tu je možda i jedina sličnost sa prethodnikom.

Zadnji deo vozila u potpunosti je u stilu VW-Audi grupacije. Bez oštrih linija ali strog i odmeren. Ukupan utisak je da ovaj automobil neće kupovati neki francuski umetnik sa maramom i beretkom. Umesto vedrog duha tu su poštovanje i pre svega poslovni maniri.

Smeštamo se za volan. Nalaženje optimalne pozicije u ovakvom vozilu zaista nije neki težak posao. Sedište je lepo profilisano, udobno i elektronski pokretano. Tu je i memorija koja pamti vaša podešavanja, tako da ne morate da se nervirate svaki put kada vam neko pomeri sedište.

Osvrćemo se levo-desno da snimimo situaciju u kokpitu i odmah nam postaje jasno da su najveća tržišta za ovaj model SAD i Bliski Istok. Oseća se taj američki šmek (koji kupci sa Bliskog istoka slepo prate), iako nije lako reći, šta je to konkretno što je tipično za klijentelu sa one strane bare. Možda je to samo opšti utisak koji ne mora da bude objektivan.

Startujemo motor bez ključa pritiskom na taster, kratka animacija na instrument tabli kaže da je računar skenirao sve sisteme i vozilo se pokreće. Nivo buke i vibracija je znatno umanjen u odnosu na prošlu verziju (o prvom Sorentu i da ne pričamo).

Završna obrada dosta dobra, u skladu sa cenovnom kategorijom vozila.

Prelazimo prve kilometre i skupljamo utiske. Primetno je povećanje dužine u odnosu na prethodnika, a i širine. Sedi se nešto niže nego pre. Vozilo je nešto niže od prethodnog Sorenta tako da je centar mase sada bliže tlu. Rezultat - manje naginjanja u krivini.

Motor ima četiri cilindra i 2.200 kubika. Snaga je zaokružena na 200 KS i mahom se šalje na prednje točkove, a po potrebi se priključuju i zadnji. Ako je baš potrebno moguće je i zaključati centralni diferencijal pri čemu se vrši raspodela snage između osovina u odnosu od 50-50%.

Dizel motor na niskim obrtajima radi sasvim uglađeno. Kada ga naterate u više obrtaje ume da pusti glas, ali tu na scenu stupa dodatna zvučna izolacija kabine, tako da se unutra ne stiče utisak da se dogodilo išta značajno.

Uvek treba imati na umu da ovaj automobil ima skoro dve tone. To znači da od pomenutih 200 konjskih snaga ne treba očekivati čudo, ali s obzirom na sve Sorento se u saobraćaju ponaša iznenađujuće dobro.

Motor je prilično živahan a Mekferson oslanjanje napred, multi-link osovina pozadi i produženo međuosovinsko rastojanje tada dolaze do izražaja. Automatski menjač ima šest stepeni prenosa i potpuno je predvidljiv. Čak iako niste imali prilike da se ranije sretnete sa modernim automatskim menjačima posle nekoliko dana vožnje, bez većih problema, ući ćete u sve njegove tajne i uvek ćete moći da izvučete maksimum u određenom momentu.

Da li još uvek mislite da reči Kia i luksuz isključuju jedna drugu? Od jeftinog, robusnog i grubog terenca prve generacije, došlo se do automobila koji kuca na vrata premijum klase. Dobro, teško da će ljudi krenuti masovno da prodaju svoje X5-ice, ali u godinama koje slede sigurno će prilikom razmatranja kupovine mnogi u jednačinu uzimati još jednu varijablu koja se zove Sorento.

Kod nas će zbog visoke cene ovaj automobil ipak biti egzotika. Mada, kako kaže uvoznik, razlog nije toliko cena već mali kvota vozila koju je fabrika odobrila. Zbog velike potražnje, menadžent Kije je bio prilično restriktivan prema tržištima koje nisu SAD i Bliski istok (i naravno Južna Koreja).

Za Adrija regiju u prvoj turi bilo je planirano svega 30-tak komada i svi su bili u top paketu opreme. Skoro svi su već našli kupca. Još jednom se potvrđuje da svaka roba ima svog kupca, a cena je samo relativna kategorija.

Veliki brat
Sistem kamera kontroliše situaciju oko vozila i šalje sliku na centralni ekran od 8 inča, tako da vozač, pored klasičnih parking senzora, može da proveri situaciju oko vozila i iz ptičje perspektive.
Kontrola mrtvog ugla u raskrsnici
Koliko puta ste ulazili u nepreglednu raskrnicu ili se jednostavno isparkiravali sa nepreglednog parking mesta i niste bili u prilici da vidite da li vam neko vozilo ili pešak dolazi u susret? Kamere u novom Sorentu motre i na ove situacije i šalju vozaču odgovarajući zvučni signal ukoliko neko nailazi.
Čitanje saobraćajnih znakova
Još jedan od "pametnih" sistema u novom Sorentu jeste i funkcija čitanja saobraćajnih znakova. Kamera prepoznaje znakove pored puta i ukoliko naiđe na znak za ograničenje brzine ili zabranu preticanja prikazuje ga na ekranu navigacionog uređaja ali i na instrument tabli.

U praksi ovaj sistem funkcioniše dosta dobro. Zanimljivo je, recimo, kada uđete u naseljeno mesto gde ne postoji klasičan znak za ograničenje brzine od 50 km/h ovaj sistem se "konsultuje" sa mapom sa navigacije i usvaja ograničenje brzine koje je ispisano na mapi.
Pametni prtljažnik

Sistem pametnog otvaranja prtljažnika nije novina, ali jeste privilegija luksuznih automobila. Rekli smo da Korejci umeju da saslušaju i zato nije čudo što je ovaj sistem implementiran u novoj generaciji Sorenta.

Prilikom prilaska osobe kod koje se nalazi "pametni ključ", vozilo serijom signala obaveštava da sledi automatsko otvaranje prtljažnih vrata. Nikakvo pritiskanje dugmića ili hvatanje za ključ nije potrebno. Elektromotor podigne vrata za nekoliko sekundi i pred vama se nalazi prtljažni prostor od 605 litara.

Ukoliko oborite zadnja sedišta dobijate ravnu površinu od neverovatnih 200x140 centimetara! Zapremina ovog prostora je 1.662 litra.

Po odlaganju prtljaga, pritiskom na dugme, vrata prtljažnika se sama zatvaraju.


Za gledanje originalnog testa, molimo da kliknete na link:

http://www.b92.net/automobili/vozili_smo.php?yyyy=2016&mm=05&nav_id=1130824

 

Naručite se na RSS feed
15. 03. 2016

Večita dilema da li uzeti manji auto sa više opreme ili veći sa manje opreme uvek ima dva odgovora u zavisnosti od toga da li vas vodi srce ili racio. Ako ste u dilemi da li da odaberete Kiju Rio ili Cee'd, odgovor nije previše težak. Rio sa vrlo pristojnim paketom opreme Urban košta 10.190 evra a osnovna verzija Kije Cee'd 11.690. Inače, Rio ima nešto veću cenu zbog toga što se ne ...

08. 07. 2015

Podsetićemo vas da B segment u Srbiji čini čak 45 posto ukupne prodaje novih vozila. Na stranicama našeg magazina već ste se upoznali sa benzinskim motorom zapremine 1,2 litra koji se ugrađuje u „rio“, a na našem testu se vrlo brzo našao i savremeni dizelaš zapremine 1,4 litra. Rešili smo da ih uporedimo, ali ne samo kroz performanse i utisak u vožnji, već i kroz troškove eksploatacije, jer je to ono što ...

24. 04. 2015

Odmah po otvaranju Salona automobila u Beogradu imali smo nesvakidašnju priliku da vozimo Soul EV, jedini električni automobil koji je na toj manifestaciji imao premijeru. U vožnji po prestonici Srbije utvrdili smo koliko je zaista praktičan i koristan. Iako autonomija nije bila na onom nivou koji obećavaju fabrički podaci, sasvim je dovoljna za svakodnevno obavljanje svih poslova u gradu. Do brzina ...

28. 01. 2015

Kijin model srednje klase Cee'd nalazi se u prodaji već dve godine i svakim danom stiče sve više ljubitelja. Za razliku od pojedinih proizvođača koji bombastičnim dizajnom "bljesnu" prilikom prezentacije, pa zatim vrlo brzo prestare i odu u zaborav, novoj generaciji Kija to ne može da se desi. Naravno, vidljiv je veliki uticaj evropske škole dizajna koju je ...