Novi Kia Sorento – nova platforma, novi pogoni

Nova platforma nudi više prostora, udobnosti u užitka u vožnji

Novi elektrifikovani ‘Smartstream’ turbo motori

Novi 8-stepeni mjenjač sa dvostrukim (mokrim) kvačilom (8DCT)

21.2.2020

Kia Motors Corporation je predstavila više informacija o novostima, koje se tiču plaftorme i motora nove generacije Sorenta.

Nova platforma nudi više prostora, udobnosti u užitka u vožnji
Novi Sorento je Kijin prvi SUV na novoj platformi. Sa kompaktnim prostorom za motor, kraćim prepustima i dužim međuosnim rastojanjem, platforma omogućava potpuno novi dizajn i držanje na putu, dok nudi udobniju i zabavniju vožnju.

Sorento je u odnosu na prethodnika duži za 10 mm, međuosno rastojanje sa dodatnih 35 mm sada iznosi 2.815 mm. Kabina nudi više prostora od većine konkurenata, a inteligentna konstrukcija Sorentu daje najveću zapreminu prtljažnika u segmentu velikih sportskih terenaca.

Kada je 2002. godine predstavljena prva generacija Sorenta ovaj legendarni model  je imao robusnu šasiju, koja je nudila puno prostora i terenske mogućnosti. Prelazak na monocoque karoseriju 2. generacije Sorenta 2009. godine donio je promenu voznih osobina vozila. Kijina nova platforma sportskog terenca predstavlja sličan iskorak najnovije generacije Sorenta, koji postavlja nove standarde u svom segmentu na području prostranosti, praktičnosti, efikasnosti i kvaliteta.

Novi elektrifikovani ‘Smartstream’ turbo motori
Nova platforma je namenjena novom ‘Smartstream’ turbo hibridnom pogonu. Novi pogon, koji je Sorentov prvi elektrifikovani pogon, donosi 1.6 T-GDi  turbo benzinski motor, elektro motor snage 44,2 kW i litijum-ionski polimerni baterijski sklop kapaciteta 1,49 kWh.

Benzinski i elektro motor zajedno pružaju 230 KS i 350 Nm obrtnog momenta, uz ove solidne mogućnosti potrebno je spomenuti i niske emisije novog elektrifikovanog pogona.

Inteligentna konstrukcija nove platforme omogućava postavljanje baterijskog sklopa ispod vozila, bez zadiranja u kabinu ili prtljažni prostor.

Novi 8-stepeni mjenjač sa dvostrukim (mokrim) kvačilom (8DCT)

Sorentov novi četvorocilindrični 2.2 ‘Smartstream’ dizel motor, koji će biti u ponudi u Evropi i Južnoj Koreji, proizvodi 202 KS, a njegov obrtni moment iznosi 440 Nm. Motor prenosi snagu preko Kijinog novog 8-stepenog menjača sa dvostrukim (mokrim) kvačilom (8DCT), koji je nastao sa ciljem pružanja uglađenog prenosa karakterističnog za uobičajene automatske menjače, dok je ujedno unapređen u odnosu na menjač sa suvim dvostrukim kvačilom.

Uskoro možemo očekivati još neke nove pogone, između ostalog i  plug-in hibridnu varijantu.

Pored nove platforme i pogona novi Sorento dobio je brojna visokotehnološka pomagala sa područja bezbednosti i udobnosti, zbog kojih se razlikuje od ostalih sportskih terenaca. To su npr. Kijin prvi višestepeni kočioni sistem, koji smanjuje posledice sekundarnih sudara. Sistem automatski koči u slučaju aktiviranja zračnih jastuka nakon početkog sudara čime štiti putnike od sekundarnih frontalnih ili bočnih sudara. Višestepeni kočioni sistem će zbog pružanja već bezbednosti nuditi 8 vazdušnih jastuka, između ostalog središnji jastuk između prednjih sedišta i jastuk za koljena za vozača i suvozača.

U Ženevi svetska premijera novog Sorenta
Kia će novog Sorenta predstaviti svetskoj javnosti 3. marta na salonu automobila u Ženevi, a kod nas i širom Evrope ga očekujemo krajem leta.

Kia. Prva za ljude.

***


Kia Motors Corporation spada među najuspešnija globalna automobilska preduzeća sa naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Preduzeće osnovano 1944. godine može se pohvaliti sa fabrikama automobila u pet zemalja, godišnjom proizvodnjom više od 3 miliona vozila i razgranatom prodajno-servisnom mrežom od 5.050 zastupnika u oko 190 zemalja sveta. Brend širom sveta zapošljava više od 52.000 ljudi i godišnje ostvaruje prihode od 50 milijardi dolara. U studiji 2019 J. D. Power IQS je Kia zauzela 1. mesto među svim masovnim brendovima. Evropska centrala nalazi se Frankfurtu, gde je smešten i Kijin dizajnerski centar. Ključnu ulogu u razvoju svih Evropi namenjenih modela predstavlja i centar za istraživanja i razvoj u obližnjem Riselshajmu. Kijinu izuzetnu dizajnersku nadarenost potvrđuje preko 70 evropskih i međunarodnih dizajnerskih nagrada. Kia ima status lidera u dizajnu automobila i dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, kao npr. Red Dot, Good Design, iF i drugih. Dizajn vozila je ključna stvar koja Kiju odvaja od brojne konkurencije, ali i ključna prednost za kupce. Kijin korporativni slogan – "The Power to Surprise" (Snaga iznenađenja) – predstavlja Kijino globalno obećanje da iznenađuje svet uzbudljivim, inspirativnim iskustvom koje premašuje sva očekivanja.

 

Sve Kompaktna SUV Sportski Karavani