48-voltni laki hibrid i Kijin novi inteligentni ručni menjač za porodicu Ceed

EcoDynamics+ 48-voltni dizel laki hibrid od sada u ponudi modela Ceed

I EcoDynamics+ varijante sa 7-godišnjom garancijom

‘Clutch-by-wire’ inteligentni ručni menjač

29.7.2020

Kia Motors predstavila je novi ‘EcoDynamics+’ 48-voltni laki dizel hibrid (MHEV) za sve karoserijske varijante Ceeda. Tako će novi pogon pored Ceedovog hečbeka biti raspoloživ i kod karavanskog Ceeda Sportswagon, shooting brake ProCeeda i krosovera XCeeda.

Pogon EcoDynamics+ smanjenjem emisija CO2 i troškova održavanja poboljšava efikasnost 1,6-litarskog dizel motora ‘Smartstream’. Novi pogon nudi se kod snažnije i slabije varijante motora –115 KS i 136 KS – dok je kod ProCeeda u ponudi samo snažnija varijanta.

Laki hibrid snižava emisije CO2 za 5~10% i ujedno pruža jednake performanse
Laki hibrid snižava emisije CO2 za 5 do 10 posto (NEDC 2.0, kombinovano), u zavisnosti od varijante karoserije, menjača, snage motora i opreme vozila. Ono što vredi istaknuti je da tehnologija MHEV poboljšava efikasnost motora, dok performanse motora ostaju nepromenjene.

I EcoDynamics+ varijante sa 7-godišnjom garancijom
Kia Ceed, Ceed Sportswagon, ProCeed i XCeed sa lakim dizel hibridom EcoDynamics+ dolaze iz Kijine evropske fabrike u Slovačkoj (Žilina) i kao i sve ostale Kije mogu se pohvaliti 7-godišnjom garancijom na celo vozilo (do 150.000 kilometara, prve 3 godine bez ograničenja kilometraže).

Dizel laki hibrid EcoDynamics+ sa ‘motor’ i ‘generator’ načinima delovanja
Ceedov MHEV pogon deluje zajedno sa Kijinim ‘Smartstream’ 1,6-litarskim dizel motorom, koji je najčistiji dizel motor u istoriji ovog najstarijeg južnokorejskog proizvođača automobila i maksimizuje štedljivost sa pomoćnim električnim obrtnim momentom i regenerativnim kočenjem.

EcoDynamics+ nastao je sa ciljem pružanja maksimalne štedljivosti motora sa unutrašnjim sagorevanjem, koji koristi i rekuperiše električnu snagu. Sistem će zameniti obrtni moment motora snagom kompaktne 48-voltne litijum-jonske polimerne baterije, a i produžava ‘nedelovanje’ zahvaljujući novom starterskom generatoru za lake hibride (Mild-Hybrid Starter-Generator - MHSG).

MHSG je preko remena povezan do radilice i neprimetno preklapa između načina ‘motor’ (elektro motor) i ‘generator’. U načinu ‘motor’, tokom ubrzavanja MHSG omogućava dodatnu električnu snagu i tako smanjuje opterećenost motora i smanjuje emisije. Kod smanjivanja brzine MHSG pod određenim uslovima preklapa na način ‘generator’ čime rekuperiše energiju sa radilice kako bi napunio bateriju.

Kijin ‘U3’ 1.6 CRDi koristi tehnologiju selektivne katalitičke redukcije (SCR), koja je aktivna tehnologija kontrole emisija, sa kojima osetno snižava emisije. Zbog toga motor emituje manje ugljen dioksida, pogotovo materija i nitrogen oksida (Nox) u odnosu na pređašnje Kijine dizel motore. Motor je raspoloživ i u slabijoj (115 KS) i u jačoj varijanti (136 KS).

‘Clutch-by-wire’ inteligentni ručni menjač
Ceed je jedan od prvih modela Kia sa novim inteligentnim ručnim menjačem (iMT), koji će biti u ponudi samo kod lakih hibrida EcoDynamics+. Sistem ‘clutch-by-wire’ doprinosi manjoj potrošnji goriva i nižim emisijama CO2, dok ujedno zadržava vozne karakteristike klasičnog ručnog menjača.

Umesto mehaničke veze iMT kvačilo kontroliše potpuno elektronski. Neprimetno se integriše sa starterom-generatorom lakog hibrida (MHSG) i gasi motor pre nego Kijin ISG sistem stani/kreni (Idle Stop & Go) u »coastingu« - to je stanje kada vozilo ide bez gasa po inerciji i polako se zaustavlja do potpunog mirovanja. Takođe omogućava kratke vremenske periode »ugašenog motora« tokom coastinga pri brzini do 125 km/h, koja se neprimetno ponovo aktiviraju kada vozač pritisne papučicu gasa ili kvačila. Sistem u realnim voznim uslovima može smanjiti potrošnju goriva i sniziti emisije CO2 za oko 3%.

Auto ostaje u izabranoj brzini i kada se motor ugasi. Zahvaljujući snazi koju omogućava MHSG motor se ponovo pali odmah nakon što vozač pritisne na papučicu kočnice ili gasa. Ako vozač pritisne kvačilo da promeni stepen prenosa (kod uključenog kvačila) ili ako je brzina vozila preniska za trenutni stepen prenosa onda se pali motor u položaju “neutral”.

Niže emisije CO2 i jeftinije održavanje vozila
Emisije CO2 za varijante Ceed i Ceed Sportswagon iznose 96 g/km, ukoliko je vozilo opremljeno sa iMT menjačem odn. 99 g/km u slučaju opcionalnog 7-stepenog menjača sa dvostrukim kvačilom (7DCT, kombinovano, NEDC 2.0)*. To predstavlja poboljšanje od 5 odn. 9,2 posto u odnosu na 1,6-litarski dizel Smartstream motor bez 48-voltnog lakog hibrida. Kod ProCeeda emisije u kombininovanom načinu iznose 103 g/km (sa iMT menjačem) odn. 104 g/km (s 7DCT), što je poboljšanje od 7,2 odn. 6,3 posto. XCeedove emisije 101 g/km (iMT) odn. 108 g/km (7DCT), što je poboljšanje od 7,3 odn. 6,1 posto.*

*Potrošnja goriva i emisije: mereno po standardu WLTP (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure) pretvoreno  u novi evropski vozni ciklus NEDC (New European Driving Cycle) 2.0.

Kia. Prva u razvoju.

***


Kia Motors Corporation spada među najuspešnija globalna automobilska preduzeća sa naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Preduzeće osnovano 1944. godine može se pohvaliti sa fabrikama automobila u pet zemalja, godišnjom proizvodnjom više od 3 miliona vozila i razgranatom prodajno-servisnom mrežom od 5.050 zastupnika u oko 190 zemalja sveta. Brend širom sveta zapošljava više od 52.000 ljudi i godišnje ostvaruje prihode od 50 milijardi dolara. U studiji 2019 J. D. Power IQS je Kia zauzela 1. mesto među svim masovnim brendovima. Evropska centrala nalazi se Frankfurtu, gde je smešten i Kijin dizajnerski centar. Ključnu ulogu u razvoju svih Evropi namenjenih modela predstavlja i centar za istraživanja i razvoj u obližnjem Riselshajmu. Kijinu izuzetnu dizajnersku nadarenost potvrđuje preko 70 evropskih i međunarodnih dizajnerskih nagrada. Kia ima status lidera u dizajnu automobila i dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, kao npr. Red Dot, Good Design, iF i drugih. Dizajn vozila je ključna stvar koja Kiju odvaja od brojne konkurencije, ali i ključna prednost za kupce. Kijin korporativni slogan – "The Power to Surprise" (Snaga iznenađenja) – predstavlja Kijino globalno obećanje da iznenađuje svet uzbudljivim, inspirativnim iskustvom koje premašuje sva očekivanja.

 

Sve Kompaktna SUV Sportski Karavani