Vozili smo: Kia Cee'd 1.4 CVVT World Cup Vision
b92.net, 02.04.2018

Nova, treća generacija modela Ceed je pred vratima, a još aktuelna verzija broji svoje poslednje dane u prodajnim salonima.

11.10.2018

Kia Ceed druge generacije gazi evropske puteve već sedmu sezonu, a na salonu automobila, proletos u Ženevi, bili smo u prilici da vidimo naslednika.

Ukoliko vam je u planu kupovina novog automobila, ili ste na putu da zatvorite finansijsku konstrukciju, stariji model može da bude prilično interesantno rešenje za prevoz porodice.

Sa druge strane ako ste pobornik najnovije mode i velikih ekrana u automobilima, ova varijanta, verovatno, nije za vas.

Na samom početku, da razjasnimo nešto. Ovo nije model koji će doživeti svoju takozvanu "klasik" varijantu, i neće se proizvoditi paralelno sa novom verzijom.

Aktuelni Ceed je završio svoj proizvodni ciklus i trenutno se linija prilagođava novom modelu koji do nas neće stići pre jeseni. To praktično znači da je ostala veoma ograničena količina vozila na lageru i da je ovo poslednji voz da se pazari nešto pod povoljnim uslovima.

Kažemo povoljnim uslovima, zato što je očekivano da nova generacija bude skuplja od postojećeg modela. Šta postojeći Ceed može da ponudi potencijalnom kupcu? Na prvom mestu to je pouzdanost. Posle punih šest godina proizvodnje, kao što novinari vole da kažu, ovaj model je preležao dečje bolesti i potencijalne nepravilnosti su uočene i otklonjene.

Uz garanciju od sedam godina mala je verovatnoća da ćete posećivati servis više od onog redovnog – jednom ili dva puta godišnje u zavisnosti od broja pređenih kilometara. Nije tu stvar samo u uštedi novca, već pre svega vremena koje nedostaje i mnogo bogatijima od prosečnog srpskog kupca.

Na testu Auto magazina našla se varijanta sa najpopularnijim benzinskim motorom od 1.400 kubika sa okruglo 100 konjskih snaga i trenutno najbogatijim paketom opreme.

U ograničenoj ponudi ovakav primerak može da se nabavi za 13.750 evra. Iako neki tvrde da se nalazimo u "zlatnom dobu", ovo nije mala cifra, iako za ono što pruža slobodno možemo da kažemo da spada u "best baj" varijantu. Zašto? Zato što dobijate zaista bogato opremljen porodični auto sa aluminijumskim felnama od 16 inča, kamerom, kolor ekranom osetljivim na dodir (istina, nešto manjih dimenzija), parking senzorima, tempomatom, "blutut" sistemom za telefoniranje, dvozonskim automatskim klima uređajem, kožnim volanom, maglenkama… Ako tome dodamo i standardnu opremu koja podrazumeva šest vazdušnih jastuka, ABS, ESC, pomoć za kretanje na uzbrdici, centralno zaključavanje sa daljinskom komandom i alarmom, radio CD/USB sa komandama na volanu, jasno je da dobijate više nego pristojan porodični automobil za razumnu količinu novca.

Dizajn je, i posle šest, sedam godina, i dalje dovoljno atraktivan. Deluje skladno iz svakog ugla i ima onu malu, poželjnu dozu bezobraznog koja će, plašimo se, nedostajati nasledniku.
Pitate se kako se osnovni motor ponaša u ovom 1.180 kilograma teškom hečbeku? Snaga od 100 KS nije nešto što spada u rekord klase. Naravno bilo je tu i snažnijih varijanti, ali kada razum bira svaki evro je bitan.

Potpuno je jasno da, ako imate veće prohteve, to povlači sa sobom i dublje zavlačenje ruke u džep. Kupcima vozila sa ovim motorom komfor je sigurno ispred adrenalina. Ipak, moramo da priznamo da smo bili više nego prijatno iznenađeni ponašanjem 1.4 litarskog agregata koji je bio uparen sa šestostepenim menjačem. Sasvim je upotrebljiv pri svakodnevnim zadacima i zadovoljava potrebe većine vozača.
Za pohvalu je i šestostepeni menjač koji ima kratke i precizne hodove, a ručica menjača pri tome pruža i lep osećaj prilikom promene stepena prenosa. Ubrzanja su daleko od rekordnih (12,7 sekundi iz mirovanja do 100 km/h), ali su tečna i automobil je vrlo predvidljiv. U vožnji je prilično neutralan, a oslanjanje nije preterano tvrdo, ali ni meko. Na testu smo bili gotovo isključivo u (beo)gradskoj sredini sa konstantno uključenim klima uređajem i potrošnja je iznosila oko sedam i po litara benzina.


Rešenja u enterijeru su i dalje moderna, ali vidi se da je Ceed zreo za smenu generacija. O tome najviše svedoči mali, uski monohromatski displej na vrhu centralne konzole sa podacima o vremenu, datumu, temperaturi, pojasevima i otvorenim vratima koji je gotovo retro detalj.

Jedna od zanimljivijih igračkica jeste mogućnost podešavanja tri nivoa tvrdoće upravljača. U zavisnosti od ličnih afiniteteta možete da podesite jačinu serva. Samim tim i odziv upravljača može biti mekši i komforniji, ili pak tvrđi i direktniji u odnosu na "normalni" režim.
Zvučna izolacija na ovom modelu nam se oduvek sviđala i upravo u ovakvim detaljima se vidi razlika između automobila iz "C" segmenta i sve popularnijih "krosovera" koji su bazirani na "B" segmentu. Za svaku pohvalu je i dvozonski automatski klima uređaj, kao i sva četiri podizača prozora sa automatskom funkcijom. Automatika na svim prozorima je nešto čime ne mogu da se podiče ni neki mnogo skuplji automobili. Generalno, prostora za sitnice ima dovoljno i u vratima i oko menjača. Kaseta ispred suvozača je prosečne veličine i ima opciju hlađenja što može posebno da bude zgodno na dugim putovanjima na godišnji odmor.

Kapacitet prtljažnika je 380 litara. Zadnja klupa se obara iz dva dela, a zapremina se povećava na 1.318 litara. Ono što je bitno domaćem kupcu jeste da je u ponudi rezervni točak. Smanjenih dimenzija, ali ipak točak, a ne kit za reparaciju gume.

Iako je na zalasku svoje karijere, Ceed 2 i dalje nudi dosta muzike za racionalnu sumu. Ukoliko vam je potrebno sigurno, bezbedno i dobro opremljeno vozilo, a novčanik vam je bitniji od praćenja modnih trendova, eto (jednog od mogućih) rešenja.

Cena redovnog održavanja do 100.000 km

Prilikom izbora automobila bitna stavka trebalo bi da bude i servis i održavanje. Servisna mreža Kije trenutno ima deset ovlašćenih servisa. Kako navode, uglavnom rade u dve smene. Zakazivanje servisa moguće je zakazati i onlajn putem zvaničnog internet sajta.

Često se čuje, uglavnom od protivnika kupovine novih vozila, primedba – "džabe im garancija, kad moraju da voze automobil sedam godina u ovlašćeni servis".

Da bismo razjasnili i tu "misteriju" kontaktirali smo servis Kia auta u Beogradu i dobili informacije koliko koštaju radovi predviđeni garancijskom knjižicom za vreme trajanja garancije što iznosi sedam godina ili, prevedeno u brojeve, očekivanih 100.000 kilometara.

Prema planu redovnog održavanja ukupni troškovi održavanja su oko hiljadu evra za sedam godina ili u proseku oko 150 evra godišnje. Parni servisi su skuplji jer se svake druge godine, pored ulja i filtera ulja, menjaju i tečnost za kočnice i menjač kao i filteri vazduha i goriva. Svećice se, po programu održavanja, menjaju na svakih 45.000 km.

U zavisnosti od načina vožnje neki potrošni delovi u intervalu do 100.000 km mogu se menjati češće. To su, recimo, kočne pločice i diskovi. Oni sa agresivnijim stilom vožnje sigurno će ih menjati češće.

Još jedna stavka koja nije ušla u ovaj obračun jeste filter klime, čija se zamena ne predviđa garancijskom knjižicom, ali iz zdravstvenih razloga (a i zbog efikasnijeg rada klima uređaja) potrebno je menjati ovaj filter na godišnjem nivou.

Ušteda od 20 odsto

Puna cena modela Ceed koji se našao na našem testu je 17.190 evra. Uz popust od 20 procenata, koji važi tokom letnje akcije, uštedi se nešto više od 3.400 evra, pa tako cena verzije sa 1.4 motorom od 100 KS i opremom kao u test primerku iznosi tačno 13.752 evra.

 

Isprobajte Kia cee'd na test vožnji.

 

Originalni članak pročitajte OVDE.

 

Sve Kompaktna SUV Sportski Karavani