Kijin dizajn osvojio tri dizajnerske nagrade Red Dot

Tri dizajnerske nagrade za Ceed, Ceed Sportswagon i ProCeed

26.3.2019

Kija je sa tri osvojene lovorike ostvarila novu pobedu na prestižnom takmičenju za dizajnerske nagrade Red Dot. Nova, treća generacija modela Ceed, koji se prodaje samo u Evropi, nagrađena je Red Dot nagradama za sve tri varijante karoserije.

Kijin het-trik već drugu godinu zaredom
To je već druga trostruka pobeda zaredom u oštroj konkurenciji, pri čemu je potrebno naglasiti da su Kijini modeli početkom ove godine osvojili i tri prestižne dizajnerske nagrade iF Design 2019.

Tri dizajnerske nagrade za Ceed, Ceed Sportswagon i ProCeed
Najnovije dostignuće ojačava ugled Kije kao prvoklasnog proizvođača vozila, koje između ostalog odlikuje i vrhunski dizajn. Za isti je više od dekade zadužen Piter Šrajer, predsednik dizajna i glavni dizajner u korporaciji Kia Motors. Korejci su inače svoju prvu nagradu Red Dot osvojili 2009. godine za model Kia Soul, a od tada se broj nagrađenih modela Kija povećao na 24.

Dizajnerski het-trik za model Kia Ceed
Najnovija priznanja su dobile sve tri Ceedove varijante karoserije: petovratni hatchback Ceed, karavanski Ceed Sportswagon i novi shooting brake ProCeed, kojeg uskoro očekujemo u našoj zemlji.

Treća generacija Kia Ceeda je blago promenila ime (pre Kia cee'd), ali ne i značenje. Kao i originalni model iz 2007. godine i novi Ceed je kompaktni automobil sa potpuno evropskim poreklom (Community of Europe, with European Design). Novi Ceed je nastao u Kijinom dizajnerskom centru u Frankfurtu, pod vođstvom Pitera Šrajera i Gregorija Gijoma, vođe Kijinog evropskog dizajna. Ceed je konstruisan i razvijen u Kijinom istraživačko-razvojnom centru u nemačkom Rüsselsheimu, a sve tri varijante se proizvode u fabrici u slovačkoj Žilini.
    
Porodicu modela Ceed karakterišu čiste, ravne linije, koje su inspiraciju našle u fastback sportskoj limuzini Kia Stinger, koja je 2018. godine takođe osvojila nagradu Red Dot. Petovratni Ceed je širi i niži od prethodnika, sa kabinom koja je pomaknuta nazad prema zadnjem kraju vozila za više sportski izgled i oblik. Gledajući iz profila C stub karakteriše gornja linija okvira prozora u obliku polumeseca.

Ceed Sportswagon u svoju kategoriju donosi više prostora nego ikada pre: model je sada duži i nudi više prostora u prtljažniku (625 litara) od svojih konkurenata, čak i više od predstavnika iz D kategorije. Sa svojim pametno osmišljenim proporcijama i dinamičnim novim dizajnom je Ceed Sportswagon više sportski od svojih prethodnika.
    
Novi ProCeed donosi potpuno novi izgled Kije, a ujedno je i prvi shooting brake nekog masovnog proizvođača automobila. ProCeed spaja očaravajući, elegantan dizajn sa prostranošću i svestranošću karavana, a istovremeno odskače od svoje »braće« zbog jedinstvene pojave i dimenzija. ProCeed je sa visinom od 1.422 mm najniži u kategoriji porodičnih vozila. Element, koji ga najbolje karakteriše je sasvim sigurno dinamična linija krova, koja završava padajućim zadnjim vetrobranskim staklom. Atraktivan dizajn je pogotovo primetan pozadi, gde osvetljena linija, koja spaja zadnja LED svetla ProCeedu daje jedinstven svetlosni pečat.

ProCeed i Ceed su raspoloživi i u snažnoj GT verziji, koju pokreće 1.6 T-GDI benzinski motor sa 204 konjske snage. Ceedova porodica kupcima nudi čak 6 ekološki prihvatljivijih benzinskih i dizelskih motora, koji ispunjavaju najstroži emisioni standard Euro 6d-TEMP. Širok izbor najnovijih tehnologija između ostalog kao opciju nudi sistem za održavanje vozila na voznoj traci (2. stepen autonomnih vozila) i grejanje celog vetrobranskog stakla.
    
Za Red Dot nagrade konkurisalo više od 5.500 proizvoda iz 55 zemalja
Dizajnerski centar Severni Ren-Vestfalija još od 1955. dodeljuje nagrade Red Dot, koje su postale jedne od najprestižnijih dizajnerskih nagrada na svetu. Žiri čini 40 međunarodnih stručnjaka, koji dolaze iz redova nezavisnih dizajnera, profesora dizajna i novinara.

Nagrade Red Dot se dele u tri kategorije (dizajn proizvoda, komunikacijski dizajn i dizajnerski koncept), koje žiri ocenjuje na osnovu kriterijuma kao što su inovacije, kvalitet, funkcionalnost i ekološka prihvatljivost. Ove godine su kompanije iz 55 zemalja prijavile čak 5.500 proizvoda.

Svečana dodela Red Dot nagrada biće održana 8. jula 2019. u nemačkom gradu Essen, u opernoj kući Aalto, koju je osmislio čuveni finski arhitekt i dizajner Alvar Aalto.

 

Upoznajte Ceed.

***


Kia Motors Corporation spada među najuspešnije globalne automobilske kompanije sa naglašenim smislom za kvalitetne automobile za mlade u srcu. Kompanija osnovana 1944. godine proizvede oko 3 miliona vozila godišnje, koja putem razgranate prodajno-servisne mreže prodaje u 180 država. Kompanija širom sveta zapošljava više od 51.000 ljudi, ima godišnje prihode u visini 47 milijardi američkih dolara i njihov adut je evropski automobilski način rada. Ključna uloga u razvoju vozila namenjenih evropskom tržištu poverena je tehničko-razvojnom i dizajnerskom centru u Frankfurtu. Dizajniranje svih vozila Kija odvija se pod vođstvom svetski poznatog nemačkog dizajnera Pitera Šrajera. Njegov rad potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade, kao što su red dot award, iF product design award i Automotive Brand Contest za najbolji dizajn u automobilizmu. U studiji 2017 JD Power IQS Kija je zauzela 1. mesto od svih brendova. Izrazito evropsku orijentisanost Kija dopunjuje svojom modernom fabrikom u slovačkoj Žilini i evropskim tehničkim centrom za razvoj i proizvodnju motora, koji Kiju postavljaju na tron proizvođača automobila sa rekordno niskom potrošnjom goriva. Kija je između ostalog i zvanični automobilski partner Svetskog prvenstva u fudbalu i UEFA liga Evrope, najvećeg svetskog klupskog takmičenja i glavni sponzor teniskog grand slama turnira Australian Open. Slogan kompanije »The Power to Surprise« predstavlja globalnu posvećenost proizvodnji automobila, koji modernom tehnikom, naprednim rešenjima i neprestanim inovacijama premašuju očekivanja kupaca i sa revolucionarnom 7-godišnjom garancijom predstavljaju najbolji izbor za Vaš novac.

 

Poslednje vesti