Kia Corporation

Kia Corporation spada među najuspešnije globalne automobilske kompanije sa naglaskom na kvalitetnim automobilima za mlade u srcu.

Kompanija osnovana 1944. godine ima čak 15 fabrika automobila u deset zemalja širom sveta, a godišnje proizvede više od 2,5 miliona vozila, koje prodaje i servisira kroz razgranatu prodajno-servisnu mrežu u ništa manje nego 172 zemlje sveta. Kompanija se posebno ponosi evropskim automobilskim pristupom. Zbog toga je sedište kompanije Kia Europe u Frankfurtu (Nemačka), gde je takođe i dom modernog Kijinog dizajnerskog centra.

Ključnu ulogu u razvoju svih vozila marke Kia, namenjenih evropskom tržištu, predstavlja i istraživačko-razvojni centar u obližnjem Rüsselsheimu.

Istraživačko-razvojni centar u Rüsselsheimu, Nemačka

Sjedište kompanije Kia Europe u Frankfurtu, Njemačka

Dizajn

Dizajniranje modela marke Kia odvija se pod vođstvom svetski poznatog dizajnera Petera Schreyera, koga automobilska javnost poznaje kao oca Audija TT i nove generacije Volkswagen Beetle-a. Schreyer je pre dolaska u Kiju u razdoblju od 1994. do 2002. godine prvi čovek Audijevog dizajna, sve do sredine 2006. godine vodio je dizajn Volkswagena. Pogledajte video o dizajnu Evropsku kreativnost Kijinog dizajnerskog centra dopunjava dizajnerska ispostava u Kaliforniji.

Nagrade

Kijinu izvanrednu dizajnersku nadarenost potvrđuju brojne evropske i međunarodne dizajnerske nagrade. Kia je po mišljenju nemačkog Udruženja dizajnera apsolutni pobednik takmičenja Automotive Brand Contest za najbolji automobilski dizajn

Jedna od najsavremenijih fabrika u Evropi

Izrazito evropsku orijentaciju Kia dopunjava modernom fabrikom u slovačkom gradu Žilina. U njenu izgradnju je korporacija Kia uložila više od milijardu evra. Proizvodni kapacitet veoma napredne i sa 500 najmodernijih robota opremljene fabrike dostiže čak 300 hiljada vozila godišnje.

Na tekućim trakama slovačke fabrike, koja sa ekološkim certifikatom ISO 14001 spada među ekološki najprihvatljivije objekte s naprednim upravljanjem proizvodnjom i otpadom, nastaje velika većina evropskom tržištu namenjenih modela - cee'd, vrhunski sportski terenac Sportage i svestrani monovolumen Venga.

Kijina evropska pripadnost nastavlja se regionalnim skladištima rezervnih delova u vrijednosti preko 100 miliona evra i već pomenutim istraživačko-razvojnim centrom u Rüsselsheimu u kome se odvija razvoj automobilskih komponenti, na čelu sa modernim dizel motorima.

Savremena i ekološki prihvatljiva fabrika u Slovačkoj

Kvalitet igra ključnu ulogu u proizvodnji

Podrška sportu

Kia je službeni automobilski partner Svetskih i Evropskih prvenstava u fudbal i glavni sponzor teniskog grand slama Australian Open. Španac Rafael Nadal, jedan od najboljih tenisera na svetu, Kijin je globalni sportski ambasador. Kia je već nekoliko godina sponzor košarkaške lige NBA i ABA kao i NBA zvezde Blake-a Griffina. Simpatični Griffin postao je planetarno poznat nakon što je na spektaklu All Star zakucao preskočivši Kijinu limuzinu Optima i na spektakularan način pobedio u tom prestižnom i vrlo atraktivnom takmičenju, a već nekoliko sezona spada među najbolje igrače NBA lige.

Slogan

Kijin novi slogan ‘Movement that inspires’ (Pokret koji inspiriše) odražava Kijinu novu namenu inspirisanja stranaka proizvodima, uslugama i njihovim iskustvom sa brendom.

Kijina nova namena naglašava kako je pokret geneza razvoja čovečanstva. Pokret ljudima omogućava da vide nova mesta, upoznaju nove ljude i steknu nova iskustva. Ta veza je suština novog brenda Kia: podsticati napredak čovečanstva sa razvojem inovativnih putničkih kabina, uzbudljivih novih modela i što je još važnije – praktičnih rešenja koja inspirišu stranke i omogućavaju im slobodno vreme za aktivnosti koje ih najviše raduju.